התקנה נכונה של פרקטי עץ

על איזו תשתית אתם מתקינים את פרקט העץ?

הכל מתחיל בתשתית – סוג הרצפה הקיימת תהווה בסיס להחלטה באילו טכניקה וחומרים תשתמשו כדי להתקין את הפרקט שלכם.

1. ויניל, שטיח, שעם, למינציה, ושאר סוגי משטחים רכים או רכים-למחצה

ראשית, הסירו את כיסויי הרצפה הנ"ל ולאחר מכן עקבו אחר ההוראות הרלוונטיות לשכבה הנמצאת מתחת להם.

2. רצפת חמר, חול

התקנת פרקט עץ ישירות על גבי משטח חולי אינה רעיון טוב כלל, מכיוון שבאופן זה פרקט העץ נמצא במגע ישיר עם המשטח הלח וכך רצפת הפרקט חשופה לנזקי לחות מהאדמה.

חפרו והוציאו את החומר החולי, התקינו ציפוי פלסטיק שימנע מלחות לחדור אל הפרקט. אז מגיע תורה של שכבת בטון ומעליה שכבת בידוד או חימום תת-רצפתי.

לאחר התקנת התשתית החדשה, עקבו אחר ההוראות המתאימות להתקנת רצפת הפרקט.

3. קורות עץ

וודאו שהקורות קשיחות ומיושרות לחלוטין. כדי למנוע מהרצפה להתעקם, המרחק המרבי בין מרכזן של שתי קורות עץ סמוכות לא יעלה על 40 ס"מ.

ניתן למקם לוחות פרקט עץ בעובי מינימאלי של 22 מ"מ במאונך לקורות ולמסמר את שפת הלוחות. פרקט עץ דק יותר לא יתאים לטכניקת התקנה זו.

4. רצפת פרקט עץ קיימת

ניתן להתקין פרקט עץ חדש על גבי רצפת פרקט עץ ישנה, רק חשוב לוודא שהלוחות של הפרקט הישן הם יציבים, מיושרים וחלקים, מוצמדים היטב לרצפה ושאין בהם נזקי חרקים, לחות או עובש.

התקינו את הלוחות החדשים בזוית ישרה ללוחות הישנים. במקרה זה, עובי הפרקט לא משנה.

5. רצפת אריחים קיימת

ניתן להתקין פרקט עץ מהונדס על גבי רצפת אריחים או כל מצע קשיח ו/או זגוגיתי אחר, כגון אריחי קרמיקה, אמייל, שיש מלוטש או אבן טבעית. זהו פתרון טוב יותר מאשר להסיר את האריחים לפני התקנת פרקט, מכיוון שבכך עלול להיווצר נזק לצינורות ולתשתית שמתחת לאריחים.

וודאו שכל האריחים המשוחררים מטופלים בבטון קודם לכן, מיוצבים, משוטחים ומיושרים. כדאי למרוח חומר מתאים ליישור משטחים.

אם תרצו להדביק את פרקט העץ ישירות אל האריחים, כדאי שתיצרו חספוס במשטח האריחים קודם, כדי שהדבק המיועד לפרקטים ייצמד טוב יותר אל הרצפה. חספוס זה ניתן לבצע בעזרת להב יהלום. אפשר במקום זה להשתמש בחומר מקדם הדבקה, אשר יחסוך לכם חלק מהעבודה.

6. רצפת גבס

רצפה מסוג זה היא מפולסת מטבעה ונעשה בה שימוש הולך וגובר. על מנת להתקין בהצלחה פרקט עץ על תשתית כזו, יש לשים לב למספר אלמנטים:

  • בדקו את אחוזי הלחות של התשתית בעזרת מכשיר אלקטרוני למדידת לחות או בקבוק של תרכובת סידן. התשתית אמורה להכיל לא יותר מ-0.5% לחות, גם אם הרצפה משולבת עם חימום תת-רצפתי. אם אחוזי הלחות גבוהים יותר, תצטרכו לייבש את התשתית.
  • אם המשטח מיובש כראוי ובמצב אופטימאלי, תוכלו כעת להתקין את הפרקט בשיטת "התקנה צפה".
  • אם תרצו להדביק את הפרקט ישירות אל הרצפה, יש לנקוט במספר אמצעים נוספים:
  • לאחר שהגבס מתייבש, מתגבשת שכבת סידן גופריתי על פני המשטח אשר עשויה לפגום בהדבקה ולכן יש לשייף אותה. ניתן לעשות זאת באמצעות דסקית ליטוש מחוספסת עם ראש טיטניום או יהלום.
  • האבק שמשתחרר בעת שיוף הרצפה עלול גם הוא לפגום בתהליך ההדבקה ולכן יש לשאוב אותו באופן יסודי לאחר השיוף.
  • כמו כן, מומלץ לשפר את ההדבקה בתוספת פריימר (שכבת יסוד) המתאים לרצפת גבס.

 

7. רצפת בטון

גם בהתקנת פרקט עץ על גבי רצפת בטון יש לוודא שהבטון יבש לחלוטין ובמצב טוב לפני שמתחילים את תהליך התקנת הפרקט. יש למדוד את אחוזי הלחות באופן מדויק בשימוש במכשיר אלקטרוני למדידת לחות, או בתרכובת סידן. עבור בטון, אחוז הלחות הרצוי לא יעלה על 2.5% (אם משלבים חימום תת-רצפתי, 1% הוא המקסימום הדרוש).

כאשר אחוזי הלחות מתאימים לכך ניתן להתקין את הפרקט בשיטת "התקנה צפה" או להדביק את פרקט העץ אל רצפת הבטון.

 

מה מצבה של התשתית?

לקבלת תוצאות אופטימאליות חשוב מאוד שהתשתית להתקנת הפרקט תהיה יבשה, מיושרת, קשיחה ונקייה.

1. ייבוש

בעזרת מכשיר אלקטרוני למדידת לחות, הזמין ברוב החנויות לחומרי בניין, ניתן לבדוק את מידת הלחות של התשתית לפני שתתקינו פרקט עץ.

אם אינכם בטוחים לגבי עודפי הלחות ברצפת התשתית או אם ישנו סיכון שהלחות תעלה בהמשך, יש לנקוט אמצעי זהירות ולהתקין שכבת פוליאתילן נוספת שתשמש כבידוד נגד לחות.

עבור רצפות בטון בעלות עודפי לחות העולים על 2.5% ניתן להשתמש בפריימר מתאדה כשכבת בידוד.

2. יישור

להתקנה מושלמת של פרקט לה לניו, חשוב שהתשתית תהיה יציבה לחלוטין, שטוחה וחלקה. לכן כדאי לבדוק את רצפת התשתית באופן יסודי, במיוחד כשמדובר בשיפוץ.

יציבה, שטוחה וחלקה – כלומר שאין הבדלי גובה בין חלקים שונים ברצפת התשתית. בעזרת מקל ישר באורך של מטר או שניים, תוכלו לגלות הבדלי גובה, אם ישנם. זה תלוי בשיטת ההתקנה וסוג התשתית, אך באופן כללי הבדלי הגובה בין שני מטרים רבועים צריכים להיות מקסימום 3-6 מ"מ. עקבו בתשומת-לב אחר ההנחיות בטבלה מטה, על מנת לקבל תוצאות מוצלחות:

סוג התשתית

התקנה צפה

התקנה ממוסמרת

התקנה מודבקת

משטח רך-למחצה

בלתי ישים

בלתי ישים

בלתי ישים

חימר/חול

בלתי ישים

בלתי ישים

בלתי ישים

קורות עץ

בלתי ישים

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 5 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 6 מ"מ

בלתי ישים

תשתית עץ

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 3 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 4 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 3 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 4 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 2 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 3 מ"מ

פרקט עץ קיים

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 3 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 4 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 3 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 4 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 2 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 3 מ"מ

רצפת אריחים

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 3 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 4 מ"מ

בלתי ישים

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 2 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 3 מ"מ

רצפת גבס

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 3 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 4 מ"מ

בלתי ישים

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 2 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 3 מ"מ

רצפת בטון

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 3 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 4 מ"מ

בלתי ישים

הבדל גובה מקסימאלי פר 1 מטר: 2 מ"מ

הבדל גובה מקסימאלי פר 2 מטר: 3 מ"מ

אם המשטח אינו שטוח מספיק, ברוב המקרים ניתן לפתור זאת בעזרת שימוש בחומר החלקה.

3. קשיחות

חשוב שמשטח ההתקנה יהיה נוקשה ומוצק.

החוזק (לכידות פני השטח) של רצפת התשתית חייב להיות לפחות 0.5 N / mm². ישנן שיטות מדידה מורכבות אשר יסייעו לבדוק האם התשתית שלכם עומדת בדרישות, אך קל יותר להשתמש במרית (שפכטל) או חפץ חד לגירוד המשטח. אם חלקים מרצפת התשתית יורדים בגירוד, סימן שהתשתית אינה נוקשה באופן מספק ויש להשתמש בחומר חיזוק.

בדקו אם ישנם סדקים או חלקים רופפים ברצפת התשתית. חריצים וסדקים ניתן לתקן או למלא בחומרים המתאימים לכך. כדאי להסיר קודם חלקים רופפים ואז למלא את רצפת התשתית מחדש.

אם רצפת התשתית מתפוררת או מחוררת, מומלץ להשתמש בפריימר מיוחד הנועד לרצפות חלשות. ישנם גם פריימרים שמתאימים במיוחד לחיזוק רצפות בטון או גבס, מבחינת עומק ופני השטח גם יחד.

4. ניקיון

לפני שתתחילו בהתקנת פרקט העץ, וודאו שהאזור נקי לחלוטין מאבק ושומן, ושהוסרו ממנו באופן יסודי עקבות חומרים כגון צבע, דבק, טיח, שמן וכו'.

 

האם ישנם מצבים מיוחדים שיש להתחשב בהם?

לעיתים קיימים תנאים מסוימים שמצריכים תשומת לב מיוחדת בעת התקנת פרקט עץ, למשל במצב של חימום תת-רצפתי. נשמח לייעץ לכם ולספק טיפים בנושא התקנת פרקט עץ עם חימום תת-רצפתי.

 

כשמדובר בפריימר ומקדמי הדבקה, כיצד תדעו מהו המוצר הנכון עבורכם?

פריימר הוא שכבת יסוד שמורחים על התשתית מתחת לדבק הריצוף, כדי להתאים את המשטח באופן אידיאלי להתקנת רצפת העץ. ניתן להשתמש בפריימר מכמה סיבות:

  • רצפת התשתית חלשה או במצב רעוע – להתקנה נכונה של הפרקט חשוב שהמשטח מתחתיו יהיה חזק וללא סדקים או חלקים מתפוררים. אם רצפת התשתית אינה עומדת בקריטריונים, תצטרכו להשתמש בפריימר על מנת לחזקה. לחיזוק מיטבי של בטון רעוע, גם מבחינת עומק וגם על פני השטח, לה לניו ממליצים על פריימר W 30 K של חברת Chimiver.
  • יישור רצפת התשתית – אם ברצפת התשתית יש פגמים שעלולים להפריע להתקנה נכונה של הפרקט, יש למרוח עליה שכבה מיישרת לפני כן. ניתן לערבב פריימר מסוג PUB 77 או SF 1105 (A + B) של חברת Chimiver  עם חול ליצירת תרכובת מתאימה ליישור הבדלי גובה של עד 3 מילימטרים. ניתן להשתמש בתרכובת זו גם למילוי סדקים וחריצים.
  • חוצץ נגד לחות – ברצפת תשתית עם אחוזי לחות מעל ל-5%, כדאי להשתמש בפריימר PUB 77 של Chimiver (ביחד עם חוצץ ניילון נגד לחות) אך SF 1105 (A + B), FAST 500 מתאימים גם הם.

 

מקדם הדבקה זהו חומר המאפשר לדבק ריצוף להיצמד טוב יותר אל משטח התשתית. זה עשוי להיות הכרחי כאשר רצפת התשתית עשויה מחומר קשה שאינו סופג מטבעו, כגון שיש.

סוג מקדם ההדבקה שתבחרו תלוי בסוג דבק הריצוף שתשתמשו בו. אם תרצו להדביק את הפרקט באמצעות דבק בעל שני רכיבים, לה לניו ממליצה על שימוש במקדם הדבקה Diluente APA של Chimiver. לשילוב עם דבק פולימרי, כדאי להשתמש ב- Levigatore Liquidoשל Chimiver.

 

מהי כמות לוחות העץ שתצטרכו?

קל לחשב את כמות הלוחות שיש להזמין. מדדו את הרצפה כך שתקבלו את אורכה המלא ואת רוחבה המלא (במטרים) והכפילו את המספרים זה בזה על מנת לדעת את גודל החדר במטרים רבועים. הוסיפו 10% חומר עודף.

כדאי להזמין מראש את כמות הלוחות הדרושה לפרויקט.

 

שתף עמוד:
צרו קשר
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: